dinsdag 24 december 2013

Janoekovitsj: 'EuroMaidan gaat over een beter leven'

President Viktor Janoekovitsj ziet in het protest op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev het teken dat veel mensen verlangen naar een beter leven. "Ik heb van meet af aan gezegd dat er geen kwaad steekt in EuroMaidan'', aldus de president dinsdag tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de provincie.

Wel vindt hij dat de actievoerders zich meer door emoties dan door feiten laten leiden. "Politici, maar ook allerlei reactionaire krachten hebben getracht te profiteren van deze emotionele uitbarsting. We moeten hier van leren en er voor zorgen dat we nooit meer toestaan dat het zo uit de hand loopt. Maar dit is ons overkomen en we moeten er me klaar zien te komen.''

Janoekovitsj voorspelde dat de lonen, uitkeringen en pensioenen volgend jaar blijven groeien. Dat er soms te laat wordt uitbetaald door overheidsinstellingen of staatsbedrijven vindt hij onaanvaardbaar. De president gaf ook te kennen dat er in de provincies meer werkgelegenheid moet komen.

De modernisering van Oekraïne moet ook door gaan, maar de ontwikkelingen zijn sterk afhankelijk van de financiële positie van de overheid. Hij zei te verwachten dat in het eerste kwartaal van 2014 vijf prenatale klinieken bij komen en dat de hervorming van de spoedeisende medische hulp door gaat. Komend jaar wordt er volgens Janoekovitsj ook meer geld uitgetrokken voor de aanleg van nieuwe wegen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: