dinsdag 17 december 2013

Oppositie wint verkiezingen slechts in één district

Het Comité van Kiezers, een door het Westen gefinancierde verkiezingswaakhond, heeft geconstateerd dat er bij de door fraude noodzakelijk geworden nieuwe verkiezingen in vijf districten nóg meer gefraudeerd is dan bij de parlementsverkiezingen van ruim een jaar geleden. Er zouden veel stemmen gekocht zijn.

Ook verkiezingswaakhond Opora meldt dat er in de twee districten waar ze waarnemers had, sprake was van het op grote schaal kopen van stemmen. Het betrof districten in Kiev en Cherkasi. Volgens de politie deden zich echter geen onrechtmatigheden voor.

De verkiezingen in de vijf districten werden gedomineerd door op papier onafhankelijke kandidaten. Exit polls gaven aan dat de kandidaten van de oppositie in drie districten zouden winnen, maar de uitslag die de Centrale Kiescommissie dinsdagochtend bekend maakte, leverde slechts een overwinning op in één district.

De fractie van d Partij van de Regio's telt nu 207 leden, terwijl de oppositie er 169 heeft. De Communistische Partij, die zich doorgaans aansluit bij de regeringspartij, heeft 41 parlementsleden. De overige 33 zijn onafhankelijk. Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij gaf dinsdagmiddag te kennen dat de oppositie 19 stemmen tekort komt om het kabinet-Azarov weg te kunnen sturen.

Bron: Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: