maandag 16 december 2013

Timmermans wil blijven praten met Oekraïne

De Europese Unie moet met Oekraïne in gesprek blijven over nadere samenwerking. Minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken zei dat maandagochtend in Brussel voorafgaand aan overleg met zijn EU-collega's. Zondag maakte Europees commissaris nabuurzaken Stefan Füle via Twitter bekend dat de EU de onderhandelingen over toenadering met de voormalige Sovjetrepubliek opschort. Volgens Timmermans is "beleid maken via Twitter wellicht niet de beste manier om met dit onderwerp om te gaan".

De minister benadrukte dat wat Nederland betreft er gesproken wordt met Oekraïne. "Ik denk dat het sterkste signaal dat we aan Oekraïne kunnen geven is: de deur staat nog steeds open." Timmermans was anderhalve week geleden in Kiev, waar hij de pro-Europa demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein bezocht. Hoewel de minister geen steun uitsprak, wordt zijn bezoek aan het plein wel zo gezien.

Eurocommissaris buitenlandse zaken Catherine Ashton heeft maandag laten weten dat met de EU valt te praten over economische steun om de door het associatieverdrag noodzakelijke hervormingen te kunnen doorvoeren. ''Sommige problemen kunnen we als EU oplossen, voor andere is de hulp nodig van internationale financiele instellingen of van de private sector.''

Bronnen: A, Ukrinform

Geen opmerkingen: