donderdag 19 december 2013

Westen kon Oekraïne ook aan 20 miljard helpen

Het Westen was bereid om Oekraïne minimaal 20 miljard euro te lenen als de regering bereid was het associatieverdrag met de Europese Unie te sluiten. Dat meldt de Financial Times op grond van een intern document van de EU. Het totale bedrag zou ongeveer overeen komen met wat Rusland Oekraïne heeft geboden en ook met het bedrag dat de regering van de EU wilde in ruil voor het associatieverdrag.

Volgens een ingewijde bij de EU zou het geld in hoofdzaak via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) naar Oekraïne komen. Het IMF zou daar dan wel strikte voorwaarden aan verbinden, maar de Europese Commissie wilde er flink druk op zetten om snel over de brug te komen.

Eurocommissaris voor nabuurzaken Stefan Fule heeft laten weten dat er in Brussel nog altijd wordt gewacht op meer details van de overeenkomsten die Rusland en Oekraïne eerder deze week sloten. Hij is vooral benieuwd of het akkoord verdere samenwerking tussen Oekraïne en de EU in de weg staat. ''Maar als de overeenkomsten de handelsbetrekkingen met Rusland weer hebben genormaliseerd, dan is dat natuurlijk positief.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: