woensdag 22 januari 2014

50.000 op Maidan, 5.000 in de Chroestjovstraat

Er zijn momenteel zeker 50.000 mensen op het Onafhankelijkheidsplein en 5.000 in de Chroestjovstraat, terwijl het sneeuwt en de temperatuur zo'n tien graden onder nul is. De barricade bij het Dinamo-stadion brandt al de hele dag; de vlammen gaan metershoog. Door de zwarte rook is het zicht op de oproerpolitie ontnomen.

Zo'n 75 meter erachter is een nieuwe, metershoge barricade opgericht met alles wat de betogers maar kunnen vinden. Ook op Maidan worden nieuwe barricades opgericht. Mannen, maar ook moeders met kinderen hebben geholpen met het vullen van zakken vol sneeuw die vervolgens hoog worden opgestapeld. De spanning is groot. Niet in het minst door de opdracht die winkeliers, kantoorpersoneel en ook het personeel in de overheidsgebouwen kreeg dat ze om vier uur 's middags weg moesten wezen vanwege een ophanden zijnde actie van de oproerpolitie.

Er komen berichten uit Lviv, Donetsk en enkele wijken in de hoofdstad dat er problemen zijn met internet. De website van de Kyiv Post kan nog wel bekeken worden, maar is vanaf het middaguur niet meer ververst. Omstreeks 22.30 uur werden nog meer problemen met internet en Facebook gemeld. Er zouden vandaag 70 betogers door de politie zijn gearresteerd.

Er zijn ook berichten over de aanvoer van tanks richting Kiev. Via Twitter werd aan het begin van de avond een foto getoond van vrachtwagens met tanks erop. Vanmiddag stond er een pantserwagen in de Chroestjovstraat, maar die werd nog niet ingezet.

De medische dienst van Maidan liet aan het begin van de avond weten dat er inmiddels vijf doden te betreuren zijn, maar in een bos in de nabijheid van de hoofdstad werden twee lichamen gevonden. Het ene van Joeri Verbitskii, een van de aanvoerders van het Maidan-protest. Hij werd al sinds dinsdagochtend vermist, net als Ihor Loetsenko, ook een van de leiders van het protest. Loetsenko meldde zich vanmiddag; hij was ontvoerd, maar wist te ontsnappen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: