zondag 26 januari 2014

Alle gevangenen moeten vandaag vrij, anders...

Als de autoriteiten de gevangenen van de afgelopen week niet in de komende uren vrij laat, dan zullen de betogers ze zelf gaan bevrijden. Dat heeft parlementslid Serhei Pasjinski, tevens één van de leiders van het Nationaal Verzet, vanmiddag aan journalisten laten weten.

De waarschuwing geldt in het bijzonder president Viktor Janoekovitsj, die vrijdag beloofde dat hij er voor zou zorgen dat uiterlijk zondag alle arrestanten vrij op vrije voeten zouden zijn, en de gouverneur van Cherkasi. Volgens Pasjinski staat AutoMaidan klaar om massaal op te rukken naar de gevangenissen waar zich de gearresteerde actievoerders bevinden. In Kiev zijn 118 betogers opgepakt, in Cherkasi 58.

Hoewel er geen officiële demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev was uitgeroepen, was - en is - het ontzettend druk. Er wordt veel heen en weer gelopen vanaf het plein naar de plekken waar betogers al een week stand houden tegenover de oproerpolitie: het Europaplein en de Chroestjovstraat. Het is tien graden onder nul in Kiev, terwijl de temperatuur in de komende uren zelfs omlaag gaat naar -18.

Bron: Western Information Center, Kyiv Post

Geen opmerkingen: