woensdag 29 januari 2014

Janoekovitsj zet Partij van Regio's onder druk

President Viktor Janoekovitsj bemoeit zich vanavond nadrukkelijk met het stemgedrag van de parlementsfractie van de Partij van de Regio's. Hij kwam om half negen plaatselijke tijd aan in het parlementsgebouw, waar hij het fractieberaad over de amnestiewet bijwoonde. Janoekovitsj reageerde niet op vragen van de verslaggever van Ukrajinska Pravda, ook niet of de noodtoestand in het land wordt uitgeroepen.

De president zag er bezorgd uit. Volgens oppositieleider Vitali Klitsjko van Oedar werd de fractievergadering ook bijgewoond door de pas benoemde stafchef van de president Andrei Klioejev, waarnemend premier Arboezov, justitieminister Loekasj en het partijbestuur. Volgens de verslaggever van Ukrajinska Pravda lopen de gemoederen hoog op.

Volgens parlementslid Andrei Sjevtsjenko probeert de president de fractie af te houden van het steunen van een wetsvoorstel dat gearresteerde actievoerders amnestie biedt zonder dat daar allerlei voorwaarden tegenover staan. ''De beslissing valt nu'', aldus Sjevtsjenko. Parlementslid Lesja Orobets van de oppositie zei te weten dat 52 fractieleden van de Partij van de Regio's voor amnestie zonder voorwaarden wil stemmen. ''Daarom is Janoekovitsj hier.''

Om tien voor negen kwamen de drie oppositieleiders naar de Partij van de Regio's.

Het onafhankelijke parlementslid Joeri Derevjanko meldt via Facebook dat president Janoekovitsj heeft gedreigd het parlement buitenspel te zetten.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Maidan PR

Geen opmerkingen: