dinsdag 21 januari 2014

Klitsjko wil opnieuw bij Janoekovitsj langs

Oppositieleider Vitali Klitsjko heeft aangekondigd dat hij dinsdag opnieuw bij president Viktor Janoekovitsj op bezoek wil gaan om hem aan de belofte te houden om samen met de oppositie en vertegenwoordigers van het anti-regeringsprotest EuroMaidan in gesprek te gaan. Zondagavond ging Klitsjko ook al bij de president langs om hem er te van overtuigen dat hij vervroegde presidentsverkiezingen moet uitschrijven om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Janoekovitsj gaf nog diezelfde avond opdracht aan secretaris Andrei Klioejev van de Nationale Veiligheidsraad om namens hem een werkgroep op te zetten waarin alle betrokken partijen meepraten over een oplossing. De voor maandag aangekondigde vergadering ging niet doorm, terwijl de president weigerde om persoonlijk aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Klitsjko wil hem er dinsdag van overtuigen om dat wel te gaan doen.

Volgens parlementslid Hanna Herman van de Partij van de Regio's is de werkgroep dinsdagmorgen bijeen gekomen in het kantoor van Klioejev. Namens de oppositie doen volgen haar mee oud-minister Joeri Loetsenko, vice-parlementsvoorzitter Roeslan Kosjoelinski namens Svoboda, parlementslid Vitali Kovalsjoek namens Oedar en Oleksandr Toersjninov voor de Moederlandpartij. De regeringszijde wordt vertegenwoordigd door Justitieminister Olena Loekasj en Janoekovitsj' adviseur Andrei Portnov.

Klitsjko stelt zich steeds meer op als voorman van de oppositie. Zo probeerde hij al enkele keren de gemoederen tot bedaren te brengen en greep hij dinsdagochtend vroeg twee titoesjki - provocateurs - hoogstpersoonlijk in de kraag om ze over te leveren aan de organisatie van EuroMaidan. Later op de ochtend ging hij mee op patrouille om nog meer titoesjki op te pakken. Hij waarschuwde de inwoners van Kiev dat ze op moeten passen voor deze lieden die overal in de stad voor problemen zorgen.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post, Ukrajina Pravda

Geen opmerkingen: