woensdag 29 januari 2014

Kravtsjoek: 'Mijn belangrijkste toespraak ooit'

Oud-president Leonid Kravtsjoek hield vanmorgen naar eigen zeggen zijn belangrijkste toespraak ooit toen hij de 402 parlementsleden voor hield "dat het verkeerd afloopt als de meerderheid de minderheid zijn wil oplegt''. Maar, aldus Kravtsjoek, het is evenmin goed als de oppositie de regering een ultimatum stelt. "De toekomst van ons land is belangrijker dan de ambities van een enkeling.'' Hij constateerde ook dat Oekraïne zich op het rand van een burgeroorlog bevindt.

Kravtsjoek riep de parlementsleden op om een Grondwetswijziging in gang te zetten, aangezien de Grondwet in de huidige vorm de president teveel macht geeft. ''Ik stel voor om een commissie te vormen die hiermee aan de slag gaat.'' De oppositie wil terug naar de Grondwet van 2004 die de macht van de president inperkte ten gunste van de premier.

Het advies van Oekraine's eerste president sluit aan bij de opvatting die inmiddels leeft bij de regerende Partij van de Regio's. Parlementslid Jevhen Balitski constateert dat zo'n Grondwetswijziging vandaag niet tot stand kan komen in de spoedzitting van het parlement over de politieke crisis. Wel kan een eerste aanzet worden gegeven. ''We moeten opsplitsing van ons land voorkomen'', aldus Balitski.

Het parlement vergadert inmiddels over de amnestiewet voor de pakweg honderd betogers die in de afgelopen week zijn opgepakt door de politie. De regering biedt kwijtschelding van straf als alle bezette gebouwen en de barricades in de Chroestjovstraat zijn verlaten.

De oppositie vindt dat niet realistisch en wil een amnestie zonder voorwaarden. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat bepaalde gebouwen vooralsnog bezet mogen blijven. Geen onredelijke eis, gezien de vrieskou waarmee de betogers worden geconfronteerd. De temperatuur kan in de komende nachten dalen tot 25 graden onder nul.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: