maandag 20 januari 2014

Ook Joestsjenko waarschuwt voor burgeroorlog

Oud-president Viktor Joestsjenko waarschuwt voor een burgeroorlog, zoals oppositieleider Vitali Klitsjko zondagavond ook al deed. Hij deed maandagmiddag een beroep op zowel de regering als de oppositie om in gesprek te gaan over een oplossing van de crisis. "Als de straat gaat winnen, dan kan de reactie daarop van de autoriteiten een burgeroorlog ontketenen. Dat moeten we niet willen.''

Joestsjenko hekelde de afwezigheid van politiek leiderschap en een actieplan bij de oppositie, waardoor niet alleen de oppositie in problemen is gekomen, maar ook dat daardoor het anti-regeringsprotest is geradicaliseerd. ''De bevolking heeft nog van niemand te horen gekregen hoe dit alles moet eindigen. De autoriteiten negeren de eisen van EuroMaidan en hebben die zelfs buiten de wet geplaatst door rechterlijke uitspraken en nieuwe wetgeving. Daardoor is nog maar een weg open, die van de radicale aanpak en daarmee vrij spel voor de meest radicale groeperingen'', aldus de voormalige president.

Hij constateert ook dat de gewelddadige manier waarop de politie zondag met deelnemers aan een manifestatie van AutoMaidan om is gesprongen de aanleiding vormde voor de nog altijd voortdurende strijd tussen oproerpolitie en betogers in de Chroestjovstraat nabij het stadion van Dinamo Kiev.

Joestsjenko's opvolger Viktor Janoekovitsj reageerde maandagavond voor het eerst op de recente gebeurtenissen in de hoofdstad die hij ''een bedreiging voor het hele land'' noemt. ''Ik stond sympathiek tegenover de demonstraties, was bereid om te luisteren naar ieders mening en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen'', aldus de president.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: