vrijdag 31 januari 2014

Poetin's adviseur wil dat Janoekovitsj snel ingrijpt

Adviseur Sergei Glaziev van de Russische president Vladimir Poetin vindt dat Viktor Janoekovitsj een einde moet maken aan de ''samenzwering'' tegen hem, omdat de Oekraïense president anders zijn macht verliest en het land in chaos en interne twisten ten onder gaat. Glazov zegt dit in een interview dat is afgedrukt in het bedrijfsblad van de Russische energiegigant Gazprom.

Volgens Glaziev is de toekomst van Oekraïne nauw verbonden met het lot van Janoekovitsj. ''Hij wordt geconfronteerd met een couppoging en als beschermer van de Grondwet, van de veiligheid en onafhankelijkheid van Oekraïne ontkomt hij niet aan ingrijpen", meent Poetin's adviseur die vindt dat de politieke crisis is uitgelokt en wordt gefinancierd met buitenlands geld. De uitspraken van Glaziev zijn opvallend, aangezien Rusland zich tot nu toe heeft onthouden van druk op Janoekovitsj, althans in het het openbaar.

Glaziev was een van de belangrijkste ijveraars voor de economische blokkade van Rusland voor producten uit Oekraïne. Hij deed meerdere keren prikkelende uitspraken en voorspelde een economische crisis als Oekraïne toch voor de EU zou kiezen en niet voor de Russische douane-unie. Glaziev werkt nauw samen met de Oekraïner Viktor Medvedsjoek, een trouwe bondgenoot van Poetin.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: