donderdag 23 januari 2014

Provocateurs belagen Amerikaanse ambassade

Provocateurs belagen vanochtend de ambassade van de Verenigde Staten in Kiev. Ze gooien eieren naar de ingang van het gebouw en roepen dat de Amerikaanse regering zich niet met Oekraine's binnenlandse aangelegenheden moet bemoeien. De VS stelden gisteren sancties in tegen leden van de Oekraïense regering die het land niet meer in mogen. Ook in Europa gaan stemmen op om sancties in te voeren.

Tegelijkertijd waarschuwde de Oekraïense minister van Justitie ambassadeurs in Kiev dat zij zich afzijdig dienden te houden. Het Russische parlement nam gistermorgen een motie aan waarin het Westen werd gewaarschuwd zich afzijdig te houden. In Oekraïne geldt sinds gisteren ook een nieuwe wet die buitenlandse organisaties die Oekraïense NGO's financieren worden bestempeld als 'buitenlandse agenten'.

De verwachte aanval op de betogers in Kiev is intussen uitgebleven. Bij het stadion van Dinamo Kiev brandt het nog altijd, zwarte rookwolken stijgen omhoog. Een gering aantal betogers houdt het vuur brandende. Ook op het Onafhankelijkheidsplein staan nog altijd mensen, al is het niet meer de massa van gisteravond die een tijdlang aanzwelde tot 50.000.

Maidan bereidt zich intussen voor op het uitvallen van internetverbindingen. Er zijn intussen alternatieven gevonden, aldus het hoofdkwartier. Gisteravond was er in delen van Kiev geen televisie, de website van de Kyiv Post was langdurig uit de lucht.

Het onderdeel van de oproerpolitie uit Vinnitsja heeft volgens Maidan geweigerd naar Kiev te gaan.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: