woensdag 29 januari 2014

Russische douane doet opnieuw moeilijk

Alle mooie woorden van president Vladimir Poetin ten spijt heeft Rusland toch weer de grenscontroles verscherpt voor Oekraïense goederen. Het lijkt op een herhaling van de problemen van augustus toen er kilometerslange rijen vrachtwagens aan de grens stonden. Het was een van de middelen om Oekraïne onder druk te zetten, zodat het buurland af zou zien van de ondertekening van het associatieverdrag net de Europese Unie. 
 
Poetin liet gisteren nog weten dat hij ook met Oekraïne zaken wil doen als dit land een andere regering krijgt. "Welke regering dan ook'', zei hij na afloop van een topontmoeting met de EU in Brussel.

De Kamer van Koophandel en Industrie bevestigt dat er weer problemen aan de grens zijn. Voorzitter Gennadi Tsjizhitsjov is van plan om naar Moskou af te reizen voor overleg met zijn Russische collega, in een poging de nieuwe handelsbelemmeringen ongedaan te maken.

Algemeen directeur Ruslan Illitsjov meldt dat elke vrachtwagen die vanuit Oekraïne Rusland binnen komt nauwkeurig wordt onderzocht. De douane laadt alle goederen uit vrachtwagens en trainwagons uit, weegt ze en controleert de bijbehorende papieren nauwkeurig. Het zou met name gaan om voedsel, machines, metaal en handelsgoederen. ''De Russische douane legt extra invoerrechten op van 5 tot zelfs 40 procent van de waarde van de goederen", meldt een woordvoerder van de Vereniging van Ondernemers.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: