woensdag 29 januari 2014

'Sancties voor wie uitroepen noodtoestand steunt'

Vice-voorzitter Jacek van het Europese Parlement Saryusz-Wolski is er nog niet gerust op dat de Oekraïense regering niet overgaat tot het uitroepen van de noodtoestand en evenmin dat het parlement daar vervolgens mee instemt. "Parlementsleden die voor de noodtoestand stemmen kunnen geconfronteerd worden met sancties tegen hen persoonlijk'', aldus de Pool vandaag in een bericht op Twitter.

Saryoesz-Wolski maakt deel uit van een delegatie van het Europese Parlement die momenteel in Oekraïne is om te bemiddelen. Deze delegatie overlegt vanavond met de parlementsleden Sergei Tigipko (Partij van de Regio's) en Petro Petrosjenko (onafhankelijk) over een compromis ten aanzien van de amnestiewet waarover regering en oppositie nog altijd van mening verschillen.

Een commissie van de Raad van Europa die controleert of de lidstaten zich aan de regels houden, komt met een motie waarin de Oekraïense vertegenwoordigers hun stemrecht wordt onthouden als het geweld in eigen land door blijft gaan. De motie komt in april in stemming.

President Viktor Janoekovitsj heeft vanmiddag over de politieke crisis gesproken met Robert Serry, een speciale gezant van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Ban Ki-moon belde maandag met Janoekovitsj om zijn bezorgdheid uit te spreken.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: