donderdag 30 januari 2014

Tihipko vindt ontbinding parlement 'logisch'

Voormalig vice-premier Serhei Tihipko, nu parlementslid voor de regerende Partij van de Regio's, vindt dat het parlement ontbonden moet worden en dat er dan vervroegde verkiezingen worden gehouden. ''Het parlement is verlamd doordat de meerderheid het niet eens kan worden met de oppositie. Nieuwe verkiezingen kunnen daarin verandering brengen.''

Oppositieleider Vitali Klitsjko vindt dat door de gisteravond door het parlement - de Partij van de Regio's en de communisten - aangenomen amnestiewet de crisis alleen maar verergert. Het wetsvoorstel werd ingediend dooer Joeri Mirosjnitsjenko, die president Viktor Janoekovitsj vertegenwoordigt in het parlement. "Zijn voorstel zorgt er voor dat de gemoederen alleen nog maar meer verhit raken in plaats van dat ze afkoelen." Klitsjko zei dat de oppositiepartijen blijven opkomen voor de actievoerders die door de politie zijn opgepakt. Het is onduidelijk hoeveel het er zijn, maar Klitsjko had het over ''180 tot meer dan 300''.

Oleh Tiahnibok van Svoboda liet weten dat hij een 'volksraadpleging' wil over de voorwaarden die de amnestiewet stelt. Op een vraag van een journalist of het protest op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev wordt opgedoekt, antwoordde Tiahnibok: "Natuurlijk niet!"

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: