donderdag 23 januari 2014

'Wapenstilstand' politie en betogers tot vanavond

De betogers en de oproerpolitie zijn een 'wapenstilstand' overeen gekomen die tot 20.00 uur vanavond geldt. Dat is gebeurd op initiatief van oppositieleider Vitali Klitsjko die tot dan de tijd wil hebben om met president Viktor Janoekovitsj tot afspraken te komen. Hij gaat samen met Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij en Oleh Tiahnibok van Svoboda opnieuw praten met de president, zo is de bedoeling.

De oppositie heeft de regering van Janoekovitsj een ultimatum gesteld tot vanavond. Daarna wordt de aanval ingezet, aldus Klitsjko, zonder daarbij nadere bijzonderheden te geven. Jatsenjoek liet zich gisteravond ook meevoeren in het vuur van de gebeurtenissen van die dag met zijn opmerking: "Als ik een kogel door m'n kop moet krijgen, dan moet dat maar.''

De betogers zijn opgehouden met het gooien van stenen naar de politie. Het vuur van autobanden dat gisteren en vannacht continu brandende werd gehouden, dooft nu langzaam uit. De zwarte rookwolken trekken langzaam weg. Vanochtend werd nog wel een verpleger achter de barricades in de Chroestjovstraat door een scherpschutter in zijn benen geschoten.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: