zaterdag 22 februari 2014

Betogers zetten door, Janoekovitsj is 'zoek'

De betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev willen hun verzet niet opgeven. Ze houden vast aan hun eis dat president Viktor Janoekovitsj onmiddellijk moet opstappen; pas dan willen ze het akkoord dat gisteren is gesloten, accepteren. Tot die tijd blijven ze op het plein. Een oppositieleider zegt dat de demonstranten de Oekraïense hoofdstad in handen hebben. Ze zouden onder meer het parlementsgebouw bezetten.

Over het lot van president Janoekovitsj bestaat nog veel onduidelijkheid. Er zijn geluiden dat hij op het vliegtuig is gestapt naar Charkiv, de tweede stad van het land en een bolwerk van Janoekovitsj-aanhangers, maar dat is niet bevestigd. Er staat voor vandaag wel een congres van de Partij van de Regio's gepland in Charkiv. Er wordt ook gezegd dat hij misschien wel het land uit is. Tenminst 28 parlementsleden van de Partij van de Regio's zijn gisteren uit de regeringsfractie gestapt.

De Poolse regering heeft vanmorgen een militair vliegtuig naar Kiev gestuurd om gewonde betogers op te halen voor medische behandeling in Krakau. Minister Radoslaw Sikorski nam zelf al zeven gewonden mee in het regeringsvliegtuig waarmee hij na de onderhandelingen met de Oekraiense president naar huis vloog.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak gisteravond telefonisch met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Het zou, aldus het Witte Huis, ''een contstructief gesprek'' zijn geweest.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravd, Kyiv Post

Geen opmerkingen: