zaterdag 22 februari 2014

Betogers zien niets in akkoord met Janoekovitsj

De betogers op Maidan nemen geen genoegen met het akkoord dat de oppositieleiders vrijdag hebben bereikt met president Viktor Janoekovitsj. Hij moet voor zaterdagmorgen tien uur zijn afgetreden, hebben de meest radicalen onder de betogers laten weten. De oppositieleiders stemden na enige aarzeling in met het akkoord dat in aanwezigheid van de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk en een vertegenwoordiger van de Russische regering in de vroege ochtend werd bereikt.

Maidan, de organisatie achter het anti-regeringsprotest, ging 's middags ook akkoord. De betogers op het Onafhankelijkheidsplein echter niet. De drie oppositieleiders werden uitgejouwd en om te benadrukken dat er te weinig is bereikt om goed te maken wat in de afgelopen dagen in Kiev is gebeurd, werden de lichamen van gedode betogers het plein op gedragen.

Het parlement besloot donderdagavond al dat het over moet zijn met het geweld, vrijdag werd eerst besloten om terug te keren naar de grondwet van 2004 die de bevoegdheden van de president beperkt. Vervolgens werd besloten dat oud-premier Joelia Timosjenko de rest van haar gevangenisstraf niet hoeft uit te zitten. Van de 7 jaar heeft ze er nu 2,5 op zitten. Mogelijk komt ze op 1 maart vrij. Inmiddels is ook een wetsvoorstel ingediend om president Janoekovitsj af te zetten.

Vrijdagavond werd bekend dat president Janoekovitsj vanuit Kiev naar Charkiv is gevlogen, een stad aan de grens met Rusland. Hij zou daar een al geplande bijeenkomst bijwonen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: