zaterdag 22 februari 2014

Een historische zaterdag (updates)

21.15 uur - Timosjenko wordt als een held toegejuicht. Een dictatorschap is ten einde gekomen", zo zei Timosjenko volgens de Britse zender over de vlucht van Janoekovitsj uit Kiev. Zij sprak het volk toe vanuit een rolstoel, zo meldt de BBC. De Oekraïense politica bracht haar detentie grotendeels door in het gevangenisziekenhuis vanwege gezondheidsproblemen, onder andere rugklachten.

20.45 uur - Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev staat vol. Duizenden willen dit meemaken, want oud-premier Joelia Timosjenko is na 2,5 jaar vrijgelaten uit de gevangenis. Ze houdt een toespraak die ze tot driemaal toe moet onderbreken. Mensen vallen flauw in de menigte, als gevolg van de spanningen van de afgelopen dagen.

20.38 uur - Minister Vitali Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken blijkt het land nog niet uit. Hij wordt aan de grens opgepakt. Niet veel later gebeurt hetzelfde met procureur-generaal Viktor Pshonka en minister Klimenko van Belastingen.

19.36 uur - Janoekovitsj laat weten dat hij niet van zins is om af te treden.

19.28 uur - Legercontainers vol documenten worden uit de Dnjepr gevist nabij het landhuis van Janoekovitsj.

19.18 uur - Janoekovitsj blijkt inmiddels in Donetsk te zijn.

17.45 uur - Het parlement besluit om Janoekovitsj af te zetten als president. Er zijn 328 voorstemmers. Het is geen echte afzetting, want de wet kent geen officiele procedure hiervoor. Janoekovitsj wordt uit zijn functie ontheven vanwege het verwaarlozen van zijn ''grondwettelijke plichten''. Het is onduidelijk hoe dit besluit binnen de Oekraïense wetgeving valt.

17.42 uur - Arseni Jatsenjoek meldt dat zijn partijgenote Joelia Timosjenko het ziekenhuis in Charkiv heeft verlaten en dat zij op weg is naar Kiev.

17.02 uur - Burgemeester Hennadi Kernes en gouverneur Michailo Dobkin van Charkiv zijn beiden naar Rusland gevlucht, aldus een woordvoerster van waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov.

16.32 uur - Valentin Nalivajtsjenko krijgt de leiding over de staatsveiligheidsdienst SBU. Hij had deze functie al eerder, namelijk onder toenmalig president Viktor Janoekovitsj. Het parlement besluit met algemene stemmen.

16.30 uur - Toersjinov is niet alleen de nieuwe parlementsvoorzitter, maar ook waarnemend premier. Hij meldt het parlement dat Janoekovitsj er mee heeft ingestemd om af te treden. Na overleg met zijn adviseurs blijkt dat Janoekovitsj daar weer van af ziet.

15.19 uur - In een vooraf opgenomen interview laat Janoekovitsj weten dat hij niet is afgetreden. Hij vertelt dat de inmiddels vertrokken parlementsvoorzitter Ribak is aangevallen en dat parlementsleden van zijn Partij van de Regio's zich zo bedreigd voelen dat ze niet naar het parlementsgebouw durven komen. De besluiten van het parlement op deze historische zaterdag noemt Janoekovitsj een staatsgreep. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski reageert een half uur later met de mededeling dat van een staatsgreep geen sprake is. "De regeringsgebouwen zijn verlaten, de parlementsvoorzitter is op een legale manier vervangen.''

14.32 uur - Het parlement besluit dat oud-premier Joelia Timosjenko vrijgelaten moet worden.

14.25 uur  - Het parlement besluit dat de grondwet van 2004 weer geldt. Dat betekent minder macht voor de (nieuwe) president en meer macht voor het parlement.

11.32 uur - Oleksandr Toersjinov is de nieuwe parlementsvoorzitter. Hij wordt gekozen met 288 stemmen.

11.07 uur - Het parlement bespreekt de afzettingsprocedure voor president Viktor Janoekovitsj. Op 25 mei zijn er presidentsverkiezingen.

11.01 uur - Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de politie (militia) nu achter het volk staat en vraagt om de politiebureaus intact te houden. De verklaring op de website van het ministerie eindigt met 'Leve Oekraine!'.

10.40 uur - Studenten hebben bezit genomen van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen.

10.27 uur - Janoekovitsj'adviseur Hanna Herman meldt dat de president zich toch in Charkiv bevindt. Er zijn veel mensen op Maidan in deze stad. Zij protesteren tegen een bijeenkomst van medestanders van president Viktor Janoekovitsj die op een opsplitsing van Oekraine uit zijn.

10.14 uur - Vanuit Charkiv wordt gemeld dat commando's samen met titoetsjki daar Maidan belagen.

10.03 uur - Het is volstrekt onduidelijk waar Janoekovitsj zich bevindt. Is hij het land uit? Betogers hebben het regeringskwartier in handen. De oppositie heeft nu een meerderheid in het parlement. Zachartsjenko, de gehate minister van Binnenlandse Zaken, zou naar Wit-Rusland vertrokken zijn. De bewakers op het landgoed van de president houden het nu ook voor gezien. Timosjenko lijkt vandaag al vrij te komen. Actievoerders bewaken de luchthavens, om te voorkomen dat mensen die nog voor de rechter moeten verschijnen het land voortijdig verlaten.

09.37 uur - Janoekovitsj' landgoed Mezhihirja blijkt verlaten. De bewakers laten iedereen binnen. Alles van waarde blijkt al weggehaald.

09.31 uur - Alle parlementsleden zijn het er over eens dat Oekraine niet opgedeeld mag worden. Er wordt gevreesd dat president Viktor Janoekovitsj samen met de mensen die hem trouw zijn gebleven uit is op opsplitsing van het land.

09.23 uur - Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak en vice-voorzitter Kaletnik maken bekend dat zij aftreden.

Geen opmerkingen: