maandag 24 februari 2014

Hardliner Dobkin wil president worden

Michail Dobkin van Charkiv wil zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen op zondag 25 mei, zo heeft hij maandagmiddag laten weten. Dobkin is een hardliner die zich tot het laatst toe achter de afgezette president Viktor Janoekovitsj heeft opgesteld. Zaterdag vertrok hij naar Rusland, om een dag later terug te keren.

Dobkin wil zich inzetten voor de rechten van de Russisch sprekende Oekraïners die in zijn ogen met voeten worden getreden door de recente besluiten van het parlement. "Het gaat mij dan om de besluiten die een regelrechte bedreiging vormen voor de mensen die zich er niet bij neerleggen dat fascisme en nationalisme de boventoon gaan voeren."

Het is niet duidelijk of Dobkin namens de Partij van de Regio's mee gaat doen aan de verkiezingen of als onafhankelijke kandidaat. ''Ik ga op zoek naar politici en politieke partijen die het met mij eens zijn en die mij willen steunen'', aldus de gouverneur die zijn functie sinds 2010 bekleedt. Dobkin is ook voorzitter van de regionale afdeling van de Partij van de Regio's. Hij is voorstander van een opdeling van het land en de vorming van een federatie. 

Het bericht dat oppositieleider Joelia Timosjenko zich kandidaat stelt voor het presidentschap is onjuist, aldus haar advocaat Serhei Vlasenko maandagavond. Zij heeft zich daar nog niet over uitgesproken. De Moederlandpartij bracht zondag wel naar buiten dat Timosjenko het premierschap niet ziet zitten. De aanmeldtermijn voor presidentskandidaten opent dinsdag.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: