dinsdag 25 februari 2014

Jefremov doet zijn beklag bij Ashton

Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de Partij van de Regio's heeft Eurocommissaris Catherine Ashton uitgelegd dat de voorlopige regering de radicalen niet in de hand heeft. Hij en zijn fractiegenoten zouden met het pistool op de borst hun parlementaire werk moeten doen. De bijeenkomst met Ashton werd ook bijgewoond door de parlementsleden Oleksandr Volkov en Joeri Voropajev, EU-ambassadeur Jan Tombinski en twee andere EU-medewerkers.

De Partij van de Regio's heeft zich volgens Jefremov neergelegd bij huidige gang van zaken en is nu in de oppositie. Hij liet echter ook weten dat druk wordt uitgeoefend op de parlementsleden van zijn partij en hun gezinsleden. "Dit is zo geen democratie'', aldus Jefremov die een beroep op de Europese Unie deed om er bij de nieuwe regering op aan te dringen dat die de radicale krachten beteugelt.

Intussen heeft interim-president Oleksandr Toersjinov dinsdag een ontmoeting gehad met de aanvoerders van leger en politie. Zij hebben besproken hoe ze om zullen gaan met pogingen om het land op te delen, met name in de autonome Krimrepubliek. Ook werd besproken hoe het leven in Oekraïne weer genormaliseerd kan worden.

De stafchef van ex-president Viktor Janoekovitsj is beschoten en raakte daarbij gewond, al vallen zijn verwondingen mee. ''Van levensgevaar is geen sprake'', zei zijn woordvoerder Artjom Petrenko over Andrei Klioejev die tot eind januari secretaris van de Nationale Veiligheidsraad was. Klioejev staat niet op de lijst van vijftig voormalige officials die samen met Janoekovitsj verantwoordelijk worden gehouden voor de circa 100 doden en 2.000 gewonden. Journalisten menen echter wel bewijs te hebben gevonden van zijn betrokkenheid bij de aanval van de oproerpolitie op de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev op 30 november.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: