woensdag 19 februari 2014

Oproep aan atleten: ga weg uit Sotsji (updates)

Huis van de Vakbond vanmorgen.
15.45 uur - De staatsveiligheidsdienst SBU en het Centrum voor Anti-terrorisme hebben een operatie aangekondigd om het terrorisme in Oekraine aan te pakken.

13.47 uur - In de stad Chmelnitski is een vrouw doodgeschoten die meedeed aan de bestorming van het lokale kantoor van de staatsveiligheidsdienst SBU. Volgens de plaatselijke website vsim.ua is de vrouw getroffen door zes tot acht kogels. Ze stierf onderweg naar het ziekenhuis.

13.30 uur - Het IOC heeft deelnemers aan de Olympische Winterspelen verboden om een rouwband te dragen in verband met de gebeurtenissen in Kiev. Het reglement staat het niet toe, aldus het IOC.

13.20 uur - Burgemeester Oleksandr Loekjantsjenko van Donetsk vindt dat de oppositieleiders verantwoordelijk zijn voor het opgelaaide gewld, Dat meldt de nieuwssite Novosti Donetsk. Loekjantsjenko vindt dat de oppositieleiders het geweld moeten veroordelen. Onderhandelen heeft zo geen zin, aldus de burgemeester.

12.58 uur - De voormalige minister van Defensie Anatoli Hritsjenko heeft de huidige minister Pavlo Lebedjev gewaarsuwd dat hij het leger niet moet inzetten tegen de anti-regeringsdemonstranten. Hritsjenko reageert daarmee op berichten als zou Lebedjev luchtlandingstroepen uit Dnipropetrovsk en Mikolajiv naar Kiev willen sturen.

12.20 uur - Het provinciehuis in de westelijke grensstad Uzhgorod is bezet door acitevoerders. Dat meldt het persbureau Unian. Politieagenten werden weggestuurd. Het portret van president Viktor Janoekovitsj is verwijderd uit het kantoor van de gouverneur.

12.20 uur - Het Olympische skiteam kwam vanmorgen niet opdagen bij de kwartfinale sprint. Bij Marina Lisogor en Catherine Serdjoek zou geen sprake zijn van blessures of ziekte. Er komt nog een officiele verklaring.

12.04 uur - Er wordt weer hevig gevochten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Er zijn nu circa 5.000 mensen op Maidan. Een honderdtal gewonden heeft een toevlucht gezocht in het naburige klooster.

11.52 uur - Via sociale netwerksites wordt massaal een oproep verspreid die gericht is aan de Oekraiense sporters die meedoen aan de Olympische Winterspelen in Sotsji. Met het oog op de gebeurtenissen in Kiev worden zij opgeroepen om hun deelname aan de Spelen te staken en naar huis terug te keren.

11.41 uur - Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt bekend dat er nu officieel 26 doden zijn. Een tiende politieman is overleden aan zijn verwondingen.
Luitenant-kolonel Petro Shoeliak, de commandant van de eenheid 1241 van de binnenlandse strijdkrachten in Ivano-Frankivsk, zegt dat hij geen ''criminele orders'' gaat opvolgen. Zijn eenheid wil vreedzaam demonstrerende Oekrainers met rust laten. ''Wij dienen het volk''.

10.12 uur - Maidan bereidt zich voor op een nieuwe aanval van de politie en de binnenlandse troepen. Die staan nu op 150 meer. De brand in het Huis van de Vakbond zorgt nog steeds voor veel rookontwikkeling, maar ook worden opnieuw autobanden en afvalhout in brand gestoken. Radicale actievoerders maken een nieuwe voorraad molotovcocktails aan. Ook worden voorbereidingen getroffen voor nieuwe barricades, in afwachting van steun die vanuit het westen van het land onderweg is.

9.00 uur - Radicale actievoerders blokkeren de grensovergang met Polen bij Krakovets. Veertig acitevoerders hebben de weg op enkele honderden meters van de grensovergang geblokkeerd met autobanden en andere voorwerpen. Er staan al enkele tientallen vrachtwagens vast aan de grens. De grensbewaking probeert verkeer naar andere overgangen te dirigeren.

08.56 uur - Circa 2.000 betogers hebben in de stad Rivne een kazerne van de oproerpolitie Berkoet in bezit genomen.

08.00 uur - De krant Vesti meldt dat journalist Vjacheslav Veremei afgelopen nacht is doodgeschoten door gemaskerde mannen in de straat Velika Zjitomirska in Kiev. Veremei en zijn it-collega Oleksei Limarenko werden aangevallen toen ze per taxi van de redactie op weg naar huis waren. Limarenko en de taxichauffeur raakten zwaargewond.

07.30 uur - De betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev hebben vannacht stand gehouden. De Kyiv Post meldt tenminste 25 doden, waaronder 9 politiemensen, en zeker 1.000 gewonden. Het Huis van de Vakbond staat vanmorgen nog steeds in brand. Betogers hebben samen met de brandweer mensen kunnen redden, maar er zitten nog altijd mensen vast in het gebouw. Tegen 8 uur plaatselijke tijd rukken de binnenlandse troepen op richting Maidan. Er wordt aangevallen via het Michailivskaplein. Het Onafhankelijkheidsplein kan alleen nog via het Bessarabieplein worden bereikt.

07.30 uur - De onderhandelingen vannacht tussen president Viktor Janoekovitsj en de oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko zijn op niets uitgelopen. Janoekovitsj geeft hen de schuld van het gisteren opgelaaide geweld.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: