donderdag 27 februari 2014

Krim: 'Bezetting door 120 goedgetrainde mannen'

Het regeringsgebouw en het parlementsgebouw zijn afgelopen nacht bezet door tenminste 120 zwaarbewapende mannen. Het gaat volgens de voormalige premier van de Krimrepubliek Serhei Koenitsin, tegenwoordig parlementslid voor Oedar, om mannen die goedgetraind zijn en beschikken over automatische wapens, granaatwerpers en machinegeweren. "Voldoende om het een maand lang uit te houden'', meent Koenitsin. De bezetters weigeren om te onderhandelen.

Aan het begin van de middag verzamelden zich circa 400 jonge mannen met vlaggen van Rusland en de Krimrepubliek. Ze zijn door het politiecordon gebroken, scanderen 'Rusland, Rusland!', maar ondernemen verder nog niets.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische zaakgelastigde Andrei Vorobjev gewezen op het verdrag van 31 mei 1997 waarmee beide landen beloven elkaars grenzen en soevereiniteit te respecteren. De Russische ambassadeur is niet in Kiev, want hij werd zaterdagavond 'voor overleg' teruggeroepen naar Moskou.

Het Wereldcongres van Tataren heeft zijn bezorgdheid uitgesproken nu de Krimtataren in het spanningsveld tussen Rusland en Oekraïne zijn beland. ''Wij als Tataren volgens de huidige gebeurtenissen met grote bezorgdheid. Die gebeurtenissen hebben in de afgelopen dagen een dramatische wending genomen nu extremistische krachten zich er mee zijn gaan bemoeien'', valt te lezen in een verklaring van het Wereldcongres.

De Krimtataren hebben in de geschiedenis al zoveel te verduren gehad. Zij werden verdreven, keerden terug naar hun moederland en bouwden daar hun leven weer op. Nu worden ze een speelbal van het politieke radicalisme van Maidan en de belangengroepen die nu op de Krim actief zijn.'' Het Wereldcongres meent dat het welzijn van de Krimtataren af hangt van goede relaties met zowel Rusland als Oekraïne.

Bij de betogingen pro en contra Rusland zijn woensdag twee mensen om het leven gekomen. Een oudere man bezweek aan een hartaanval, een vrouw werd vertrapt in de menigte. Er vielen ook 35 gewonden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: