donderdag 27 februari 2014

Parlement Krimrepubliek ontslaat kabinet

Het parlement van de autonome Krimrepubliek heeft donderdagmiddag in een spoedzitting besloten het kabinet van premier Anatoli Mohiljov met onmiddellijke ingang te ontslaan. Ook moet er een referendum komen op 25 mei, tegelijk met de presidentsverkiezingen in Oekraïne, over de toekomstige status van de Krimrepubliek, in het bijzonder of die zich los moet maken van Oekraïne. De besluiten werden genomen met een meerderheid van 55 van de 64 parlementsleden.

Refat Tsjoebarov, de leider van de Krimtataren, verwacht dat de donderdag genomen besluiten de eerste stap zijn op weg naar een afscheiding van de Krimrepubliek. ''De tweede stap is de daadwerkelijke afscheiding en vervolgens wordt een ander land om steun gevraagd", schetst Tsjoebarov het toekomstscenario.

Als het parlement het quorum voor een volgende vergadering weet te halen, dan verwacht Tsjoebarov dat er een nieuw kabinet wordt gevormd. ''Er wordt volop gelobbyd en er zijn garanties van buitenaf.'' Zelf besloten Tsjoebarov en zijn medestanders niet aan de parlementsvergadering mee te doen, omdat zij niet ''met het pistool op de borst'' gedwongen willen worden om besluiten te nemen waar ze niet achter staan.

Donderdagochtend vroeg namen twee zwaarbewapende groepen van elk vijftig personen de gebouwen in van het parlement en het kabinet in Simferopol. Het zou om agenten van de oproerpolitie Berkoet gaan die sinds gisteren werkloos zijn, aangezien de Berkoet met onmiddellijke ingang is opgeheven. Ze stellen geen eisen en willen evenmin onderhandelen. De politie heeft het gebied rond beide gebouwen afgezet. Zowel Mohiljov als zijn opponent Tsjoebarov hebben iedereen opgeroepen de kalmte te bewaren en geen ondoordachte dingen te doen.

Er wappert geen Oekraïense vlag meer op de overheidsgebouwen in Sevastopol, de havenstad die zowel de basis is van de Russische als de Oekraïense marine. Toen de vlag bij het stadhuis omlaag ging, werd dat door een grote schare toeschouwers in de Leninstraat met luid gejuich begroet. Eerder was ook al de Oekraïense vlag gestreken bij het provinciehuis.
Bronnen: Interfax, Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: