woensdag 19 februari 2014

Janoekovitsj: wapenstilstand met oppositie (updates)

22.59 uur - De NAVO heeft de Oekraiense regering gevraagd om het leger niet in te zetten tegen de betogers.

22.58 uur - De betogers op het Onafhankelijkheidsplein vertrouwen Janoekovitsj niet. Ze houden nog altijd rekening met een aanval van politie en leger.

22.20 uur - President Viktor Janoekovitsj en de oppositieleiders Arseni Jatsenjoek, Vitali Klitsjko en Oleh Tiahnibok zijn vanavond een wapenstilstand overeen gekomen. Van beide kanten is de wil uitgesproken om verder te onderhandelen om zo een einde te maken aan de crisis, aldus een mededeling op Janoekovitsj' website. Bij het gesprek was ook parlementsvoorzitter Volodimir Ribak aanwezig. 


21.49 uur - De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin zijn overeen gekomen dat ze alles in het werk moeten stellen om de situatie in Oekraine niet verder uit de hand te laten lopen. Merkel en Poetin spraken elkaar telefonisch. "We hebben ook afgesproken nauw contact met elkaar te houden.''
 
21.23 uur - Rusland beschuldigt het Westen er van een 'bruine' revolutie in Oekraine te willen ontketenen en waarschuwt dat het al zijn invloed zal gebruiken om de rust in Oekraine te herstellen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken constateert ''dat als gevolg van criminele activiteiten van radicale krachten binnen de oppositie bloed is vergoten in Kiev en een aantal andere steden. Er zijn doden en gewonden gevallen onder zowel de burgerbevolking als de politie, die probeert de wet te handhaven. Hier is sprake van een poging om de regering omver te werpen''. Het ministerie stelt ook vast dat het Westen dat niet in wil zien. "Van Russische zijde verwachten we dat de leiders van Maidan stoppen met bloedvergieten en dat ze weer met de regering gaan praten zonder daar dreigementen en ultimatums aan te verbinden.''

21.10 uur - Het kabinet is voorstander van gerichte sancties tegen Oekraïne. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Wel moeten die dan gericht en goed overwogen zijn. Ook leden van de oppositie moeten eronder kunnen vallen. Het kabinet wil dat zorgvuldig wordt gekeken naar wie precies voor het geweld verantwoordelijk is. ''Sancties moeten zo specifiek en doelgericht mogelijk worden ingezet, waarbij ook duidelijk wordt gemaakt welke voorwaarden zijn verbonden aan de eventuele opheffing ervan.''
Bij sancties ''kan worden gedacht aan het bevriezen van tegoeden, opleggen van een reisverbod voor specifieke individuen, een wapenembargo en/of een verbod op de levering van middelen die kunnen worden gebruikt voor interne repressie.''

20.45 uur - De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Oekraiense ministerie van Defensie opgeroepen om het leger niet in te zetten tegen de betogers. Oud-president Leonid Koetsjma heeft de regering en de oppositie opgeroepen om weer te gaan onderhandelen over een oplossing van de crisis. ''Dit is een nachtmerrie'', zei hij over de huidige stand van zaken.

20.31 uur - President Viktor Janoekovitsj heeft zijn onderhandelingsteam aangespoord om met de oppositieleiders tot een vergelijk te komen. Hij laat zich vertegenwoordigen door zijn stafchef Andrei Klioejev, justitieminister Olena Loekash en Andrei Portnov. Dat meldt de Ukrajinska Pravda. Waarnemers veronderstellen dat Janoekovitsj probeert tijd te winnen.

20.02 uur - Een grote explosie op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev deed vermoeden dat politie en binnenlandse strijdkrachten opnieuw de aanval zouden inzetten. Flashbanggranaten en molotovcocktails vloegen over en weer. De politie heeft twee waterkanonnen ingezet. Enerzijds om het weer hoog opgelaaide vuur bij het monument op het plein te doven, anderzijds om betogers op afstand te houden die te dichtbij ze komen.

19.23 uur - In Charkiv hebben actievoerders getracht om kadetten van de militaire academie er van te weerhouden om naar Kiev te worden gestuurd. Supporters van voetbalclub FC Metalist zouden samen met andere actievoerders een poging hebben gedaan om de uitvalswegen van de stad te blokkeren. De kadetten wisten de betogers met traangas te verdrijven. De oproerpolitie greep vervolgens in.

19.20 uur  - Verplegers hebben een verkoold lichaam naar de St. Michailkathedraal gebracht, afkomstig uit het Huis van de Vakbond, dat de hele nacht in lichterlaaie heeft gestaan. Er zouden zich nog veel meer lichamen in het gebouw bevinden. Het was al bekend dat er gisteravond mensen door het vuur waren ingesloten.

19.22 uur - President Janoekovitsj heeft legerleider Volodimir Zamana ontslagen. Hij was twee jaar in functie. Marinecommandant Joeri Iljin volgt hem op. Een reden voor het ontslag werd niet gegeven, maar volgens persbureau Associated Press zou het besluit van Janoekovitsj te maken kunnen hebben met de eerdere aankondiging dat het leger mogelijk een rol gaat spelen in een landelijke anti-terreuroperatie.

President Viktor Janoekovitsj heeft donderdag uitgeroepen tot een dag van rouw voor de slachtoffers van de geweldsuitbarsting van dinsdag. De nationale vlag gaat halfstok bij alle openbare gebouwen. Concerten en sportwedstrijden moeten worden afgelast en de televisie- en radioprogramma's worden aangepast.

Geen opmerkingen: