donderdag 20 februari 2014

Timmermans wil niet dat VN bemiddelt

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil niet dat de VN of andere internationale organisaties optreden als bemiddelaar in het conflict in Oekraïne. Dat stelde hij donderdag in de Tweede Kamer. Sommige partijen hadden verzocht om een onafhankelijke bemiddelaar, omdat de Europese Unie door Rusland gezien wordt als partijdig.

Volgens Timmermans zou bemiddeling van buitenaf betekenen dat Europa meegaat in het Russische frame dat de Europese Unie samen met Rusland strijdt voor Oekraïne. De minister wil daarom dat de Duitse initiatieven voor een dialoog met Rusland worden ondersteund. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier hebben woensdagavond met hun Russische ambtgenoten gebeld. Volgens Timmermans leverde dit niks op.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov haalde donderdag nog maar weer eens uit naar het Westen. "De landen in West-Europa eisen dat de Oekraïense bevolking zelf mag kiezen, maar dan wel met de toevoeging dat zij voor de Europese Unie moeten kiezen. Europa en de Verenigde Staten weten geen weg met de gedragingen van de extremisten, maar ze moedigen de oppositie toch aan om geen compromissen aan te gaan.''

De ontmoeting van enkele EU-ministers met president Janoekovitsj is door de laatste afgezegd ''om veiligheidsredenen''.

Bronnen: NU.nl, Kyiv Post

Geen opmerkingen: