donderdag 20 februari 2014

'Parlement wil terugtrekking troepen' (updates)

21.35 uur - Verslaggever Jeroen Akkermans van RTL Nieuws meldt dat het parlement besloten zou hebben dat de speciale troepen zich moeten terugtrekken. De politie zou niet meer op burgers mogen schieten. Het nieuws wordt bevestigd door Maidan: 236 parlementsleden stemden voor. Nu is alleen nog de handtekening van parlementsvoorzitter Ribak nodig. Maar die zou weleens in het buitenland kunnen zitten, gezien eerdere berichten.

21.15 uur - De Europese Unie neemt strafmaatregelen tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Oekraïne. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken donderdag besloten in Brussel tijdens spoedberaad. De ministers besloten tot een inreisverbod voor de verantwoordelijken van het geweld en de tegoeden van die personen zullen worden bevroren. Voor wie de sancties precies gaan gelden, is nog niet duidelijk.
Een lijst met namen en aantallen ontbreekt nog, maar daar wordt volgens minister Frans Timmermans nu aan gewerkt. Hij sluit niet uit dat president Viktor Janoekovitsj op de zwarte lijst komt. Er komt geen wapenembargo. Maar er komt wel een verbod op het exporteren van spullen die gebruikt kunnen worden om protesten neer te slaan, zoals bijvoorbeeld wapenstokken. "Besloten is om snel te handelen, in de komende uren", stelt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino.
Timmermans verwacht dat de sancties in één of twee dagen gaan gelden. ''Europa kan niet zwijgen bij deze slachting die aan de gang is in Oekraïne. Het is een duidelijk signaal dat je je niet ongestraft kunt misdragen.''


20.14 uur - Als er lichamen van vandaag gedode betogers van Maidan weg worden gedragen, zingen duizenden op het plein hen gezamenlijk toe: 'Helden'.

20.01 uur - Volgens nog onbevestigde berichten is parlementsvoorzitter Volodimir Ribak weg uit Kiev. Een ooggetuige zou hem gezien hebben in de VIP-ruimte van terminal D op de luchthaven Zjoeliani, wachtend uit een vertrekkend vliegtuig. Intussen probeert het parlement zonder Ribak een oplossing te vinden voor de crisis.

19.45 uur - Betogers hebben de toegang tot de luchthaven Borispil bij Kiev afgesloten om te voorkomen dat parlementsleden het land ontvluchten.

19.40 uur - De generale staf van de strijdkrachten meldt dat 1.500 valschermjagers en 400 mariniers onderweg zijn naar Kiev. Deze manschappen staan nu onder commando van de staatsveiligheidsdienst SBU. Zij worden ingezet om het Onafhankelijkheidsplein te ontruimen. Het moreel van de troepen is laag, naar schatting 70 procent wil niet tegen burgers vechten.

Geen opmerkingen: