vrijdag 21 maart 2014

Na euforie komen nu de zorgen op de Krim

De 2 miljoen inwoners van de Krim ervaren inmiddels de gevolgen van het besluit van hun regering om zich bij Rusland te voegen. Een eerste belangrijke dag voor ze is zondag 30 maart als de Krimrepubliek de toevoeging 'autonoom' laat vallen en de Russische roebel als officieel betaalmiddel wordt ingevoerd. De hrivna blijft vooralsnog ook in gebruik, tot 2016 is de bedoeling. Op 30 maart wordt de klok twee uur verzet zodat op de Krim binnen de Moskouse tijdzone valt.

Met ingang van woensdag 1 april kunnen de inwoners van de Krim een Russisch paspoort krijgen. Bedrijfsbezittingen en onroerend goed vallen vanaf dan onder de Russische wetgeving en ook het onderwijssysteem wordt op Russische leest geschoeid. Staatsbedrijven en toeristenresorts worden genationaliseerd, hebben de autoriteiten inmiddels laten weten.

De veranderingen zorgen voor de nodige onrust, ondanks de verzekering van parlementsvoorzitter Vladimir Konstantinov dat transformatie soepel gaat verlopen. Advocaten, notarissen en accountants zitten met de handen in het haar, omdat ze niet weten waar ze precies aan toe zijn door het ontbreken van betrouwbare informatie.

Gepensioneerden, aanvankelijk nog zo blij met de door de Russische president Vladimir Poetin beloofde verdubbeling van hun pensioen, kijken nu ook met zorg naar de nabije toekomst. Uit Kiev krijgen ze momenteel geen geld en wie klant is van de Privat Bank kan al een week lang niets meer opnemen omdat deze bank inmiddels niet meer actief is op de Krim. Ook medewerkers van de Technische en Pedagogische Universiteit in Simferopol zitten zonder inkomsten. Ook hun loon zou via de Privat Bank moeten komen.

Studenten van deze universiteit die dit jaar afstuderen, krijgen een Russisch diploma. Ze volgen echter een Oekraïense opleiding en weten niet of ze daarmee voldoen aan de nieuwe exameneisen. Onderwijsminister Natalia Gonsjarova van de Krimrepubliek heeft al laten weten dat de overgang naar het Russische onderwijssysteem in het voortgezet onderwijs drie jaar duurt en vijf jaar voor het universitair onderwijs.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: