maandag 31 maart 2014

SBU: bestorming parlementsgebouw voorkomen

De staatsveiligheidsdienst SBU zegt aanslagen op het parlement en het kabinetsgebouw te hebben voorkomen met de arrestatie van de Rus Oleg Bachtiarov, één van de aanvoerders van de extremistische Euraziatische Jeugdunie in zijn land. Bachtiarov zou zich hebben voorgedaan als maatschappijkritische activist en hij zou inmiddels 200 mensen om zich heen hebben verzameld.

Samen moesten ze het parlementsgebouw en dat van het kabinet bestormen, enkel met het doel onrust te veroorzaken in de hoofdstad. Bachteriov zou zijn medestanders beloningen tot 360 euro hebben beloofd, aldus de SBU in een vanavond gepubliceerde verklaring. Ook zou hij afspraken hebben met diverse Russische televisiezenders om videobeelden van de bestorming van beide gebouwen te maken en die uit te zenden. Bachteriov wordt momenteel ondervraagd over zijn plannen.

In de afgelopen weken zijn veel Russische provocateurs Oekraïne binnen gekomen. Deze maand is aan de grens al aan meer dan 8.200 Russen de toegang tot het land ontzegd in een poging deze stroom in te dammen. Secretaris Andrei Paroebii van de Nationale Veiligheidsraad zei afgelopen donderdag dat dagelijks tussen de 500 en 700 Russen worden geweigerd.

De gepensioneerde generaal Jevhen Martsjoek veronderstelde afgelopen week dat het Krim-scenario ook in Kiev kan worden toegepast. Eerst worden de belangrijkste gebouwen bezet en de belangrijkste infrastructuur overgenomen voordat daadwerkelijk sprake is van een invasie.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: