zaterdag 22 maart 2014

Timosjenko: 'We krijgen de Krim op een dag terug'

Voormalig premier Joelia Timosjenko is er vast van overtuigd dat Oekraïne de Krim op enig moment terugkrijgt. Ook vindt zij dat de belangrijkste opdracht voor de regering nu is om te voorkomen dat Rusland verder Oekraïne in trekt. Timosjenko zei dit gisteravond in een live uitgezonden tv-interview met presentator Savik Shuster. Het was het eerste echte interview op de Oekraïense televisie na haar vrijlating uit de gevangenis een maand geleden.

Ze zette zich flink af tegen de Russische president Vladimir Poetin, terwijl Timosjenko ook opmerkte dat ''de hele wereld nauwlettend in de gaten houdt wat Rusland in Oekraïne doet''. De anti-regeringsprotesten die vier maanden geleden begonnen, zouden Poetin gesterkt hebben in zijn voornemen om Oekraïne binnen te vallen. ''Poetin wil de wereldorde overhoop halen.''

De politica verwacht echter dat de annexatie van de Krim ''het begin is van het einde van Poetin's bewind. Hij is nu Oekraïne's vijand nummer één en ik moet constateren dat hij Oekraïne voorgoed is kwijtgeraakt in de afgelopen weken, ondanks de druk die de afgelopen twintig jaar op ons land is uitgeoefend." Poetin is volgens Timosjenko ''niet de eerste dictator met fascistische gewoontes'' en zij hoopt dat de andere wereldleiders dat in de gaten hebben.

De Krim komt weer in Oekraïense handen, betoogde Timosjenko. ''Ook al brengt Rusland meer dan 100.000 militairen en veel legervoertuigen naar onze grens.'' Mocht Rusland die grens over gaan, dan mag van Oekraïne maar ook van andere landen worden verwacht dat die daar op reageren.

Militaire hulp vanuit het Westen valt niet te verwachten, meent Timosjenko. ''Het Westen richt zich nu op economische en financiële sancties tegen de Russische oligarchen. Dat gaat helpen. Maar Oekraïne is militair zwak en iedereen is er nu van doordrongen dat we tegenover een machtige vijand staan.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: