woensdag 23 april 2014

Zestien ontvoeringen in regio Slovjansk (update)

Zestien personen, waaronder meerdere journalisten, zijn in de afgelopen dagen ontvoerd in de Oost-Oekraïense steden Slovjansk en Horlivka. Tot deze conclusie komen de redacties van de krant Kyiv Post en de nieuwssite Novosti Donbassa. Terwijl sommige ontvoerden inmiddels op vrije voeten zijn, werden twee van hen dood teruggevonden.

De meest recente verdwijning dateert van vandaag. Raadslid Vadim Soechonos uit Slovjansk is volgens tv-zender TSN eerder vandaag ontvoerd door een pro-Russische militie. In februari verliet hij de Partij van de Regio's om als eenmansfractie verder te gaan. Vandaag is ook bekend geworden dat journalist Jevhen Hapitsj uit Ivano-Frankvisk verdwenen is in Artemivsk, op 45 kilometer van Slovjansk. Hij werkt voor diverse media en had van waakhond Telekritika opdracht om de situatie in Charkiv, Donetsk en Loehansk op te nemen.

Vanochtend werd directeur Jakimov van het forensisch centrum in Slavjansk ontvoerd vanuit zijn kantoor. Hij werd enkele uren later vrijgelaten. Zijn ontvoering zou te maken hebben gehad met de dood van het raadslid Ribak uit Horlivka. Ook vandaag verdween de openbare aanklager Joeri Zahrelbelni die tegen zes uur 's avonds uit zijn kantoor in Slovjansk werd ontvoerd door de gewapende en gemaskerde mannen. Van hem is nog niets vernomen.

Gisteren werden twee lichamen gevonden bij de rivier Torets in Slovjank. Beide mannen waren gemarteld en verminkt, maar intussen is Volodimir Ribak geïdentificeerd. De identiteit van de andere man is nog onbekend. Ribak was raadslid voor de Moederlandpartij in Horlivka en werd ontvoerd nadat hij een vlag van de Volksrepubliek Donetsk van het stadhuis had gehaald.

De Amerikaanse journalist Simon Ostrovski van Vice News wordt sinds gisteren gegijzeld door een pro-Russische militie in Slovjansk. Volgens de zelfbenoemde 'volksburgemeester' Vjacheslav Ponomarjov gaat het goed met Ostrovski die wordt verdacht van spionage. Met nadruk wordt er door Ponomarjov op gewezen dat de journalist een Israëlisch paspoort bezit.

Politiechef Vitali Koloepai van Kramatorsk werd maandag door een pro-Russische militie ontvoerd. Zij eisen wapens in ruil voor zijn vrijlating. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de ontvoering van kolonel Koloepai geleid door kolonel Igor Strelkov van de Russische inlichtingendienst. Ook maandag werden de Italiaanse journalisten Paul Gogo en Kossimo Attanasio en de Wit-Russische journalist Dmitri Galko ontvoerd door separatisten toen ze in Slovjansk aan het filmen waren. De journalisten werden later vrijgelaten, maar moeten hun spullen, geld en persoonlijke documenten achter laten.

Hoofdredacteur Irma Krat van tv-zender Verborgen Waarheid werd zondag ontvoerd en net als Simon Ostrovski vastgehouden in het gebouw van de staatsveiligheidsdienst SBU in Slovjansk. De 29-jarige Krat, die eerder deel uitmaakte van een zelfverdedigingsgroep op Maidan in Kiev, wordt er van beschuldigd dat zij verantwoordelijk is voor het martelen en vermoorden van een agent van de oproerpolitie Berkoet.

De politiechef van Slovjansk zou afgelopen zaterdag ontvoerd zijn. Er is geen bevestiging van, maar het is evenmin bekend waar luitenant-kolonel Oleg Prochorov zich nu bevindt. Ook over het lot van burgemeester Nelja Sjtepa van Slovjansk is niets bekend. Zij verdween afgelopen vrijdag nadat zij had geprobeerd in contact te komen met 'volksburgemeester' Ponomarev. Sjtepa steunde aanvankelijk de separatisten, maar trok dat enkele dagen later in. Maar dinsdag verscheen zij op de pro-Russische tv-zender Life News terwijl ze haar dank betuigde aan de Russische president Poetin. Mogelijk bevindt Sjtepa zich in één van de bezette gebouwen in Slovjansk.

De Oekraïense journalist Serhei Lefter werd op woensdag 16 april ontvoerd terwijl hij verslag deed van de gebeurtenissen in Slovjansk. Volgens sommige berichten bevindt ook hij zich in het SBU-gebouw in deze stad. Lefter zou beschuldigd worden van spionage en samenwerking met de Rechtse Sektor.

Artem Devnega zou zondag 13 april zijn opgepakt toen hij vanaf het balkon van zijn appartement in Slovjansk de gebeurtenissen op straat aan het filmen was. Het appartement bevindt zich tegenover het gebouw van de SBU.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: