woensdag 23 april 2014

EU overweegt trainingsmissie voor politieagenten

De Europese Unie denkt erover na om een missie te sturen naar Oekraïne om daar politiemensen en rechters te trainen en adviseren. Groot-Brittannië, Polen en Zweden hebben een voorstel van die strekking gedaan, zo bevestigden bronnen donderdag in Brussel. De Britten, Polen en Zweden denken dat de missie nog in juni zou kunnen vertrekken.

Het doel van een dergelijke missie is het ondersteunen van Oekraïne bij de opbouw en het verder ontwikkelen van een onafhankelijke rechtsstaat. De missie zou gericht moeten zijn op monitoring, begeleiding en advisering.

De plannen voor een trainingsmissie bevinden zich in een zeer vroeg stadium. Vraagstukken over hoe groot de missie zou moeten zijn en welke landen zouden deelnemen, moeten allemaal nog worden uitgewerkt, klinkt het in Brussel.

Naar verwachting zullen de plannen maandag besproken worden door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken tijdens overleg in Luxemburg. De drie landen hopen daar groen licht te krijgen om de plannen verder uit te werken. Of de andere EU-landen al zover zijn, is nog maar de vraag.

Deze missie zou de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) van 100 man moeten aanvullen. Er moet geen dubbel werk worden gedaan, verzekeren bronnen. Nederland heeft in totaal vijf waarnemers en 200.000 euro aangeboden voor de OVSE-monitoringsmissie, die moet toezien op de veiligheidssituatie.

Het voorstel komt er omdat Oekraïne ondersteuning heeft gevraagd bij het omvormen van de rechtsstaat, aldus bronnen.

Bron: Europa NU

Geen opmerkingen: