dinsdag 29 april 2014

OM: Janoekovitsj weg met 32 miljard dollar

Ex-president Viktor Janoekivitsj en de kliek rondom hem heeft 32 miljard dollar ontvreemd. Dat zegt procureur-generaal Oleg Machnitski in een gisteren gepubliceerd interview met de Financial Times. Het geld zou nu gebruikt worden om de pro-Russische separatisten financieel te steunen. Oekraïne heeft intussen gevraagd om uitwijzing van Janoekovitsj, maar de Russische autoriteiten weigeren dat.

Het bedrag dat Janoekovitsj en de zijnen mee de grens over konden nemen is zelfs nog iets groter dan de Oekraïense staatsbegroting voor dit jaar, want die omvat 31,5 miljard dollar. Oekraïne heeft bovendien 24,4 miljard dollar nodig om een faillissement te voorkomen.

Als het zou lukken om het door Janoekovitsj c.s. ontvreemde geld terug te halen, dan waren Oekraine's financiële problemen voor een belangrijk deel opgelost. De ex-president gaf overigens over 2012 'slechts' 2,5 miljoen dollar aan inkomsten op, voor het grootste deel afkomstig van de rechten op een eerder door hem geschreven boek. Medewerkers van de Nationale Bank probeerden na het vertrek van Janoekovitsj grote hoeveelheden goud en geld te ontvreemden, maar ze werden bijtijds opgepakt.

Half april arriveerde een team van financiële specialisten en FBI-medewerkers uit de Verenigde Staten in Kiev om te helpen bij het opsporen en terughalen van de door Janoekovitsj ontvreemde bezittingen. Ook een Engels team is daarvoor inmiddels in Kiev aanwezig, terwijl ook Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland mee helpen. Op Zwitserse bankrekeningen stond begin dit jaar voor 2 miljard dollar aan Oekraïense tegoeden, waarvan wordt verondersteld dat dit vrijwel of wellicht zelfs volledig illegaal verkregen geld is.

De tegoeden bij Oekraïense banken van Janoekovitsj' voormalige chef staf Andrei Klioejev en van ex-minister Mikola Prisjasnjoek van Agrarische Zaken zijn al geconfisqueerd. Het ging om 1,3 miljard hrivna, 9,6 miljoen dollar en 214.000 euro.

De nieuwe regering heeft ook beslag gelegd op Janoekovitsj' landgoed even buiten de hoofdstad. De waarde wordt geschat op 1 miljard dollar. Janoekovitsj heeft altijd volgehouden dat hij er maar 3,2 miljoen dollar voor heeft betaald.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: