woensdag 30 april 2014

Toertsjinov: Oekraïense leger is gevechtsbereid

Het Oekraïense leger is nu volledig gevechtsbereid, in afwachting van een militaire invasie vanuit Rusland. Dat heeft interim-president Oleksander Toertsjinov vanmorgen gezegd op een inderhaast belegde bijeenkomst met de regionale gouverneurs in Kiev. "Ik waarschuw opnieuw voor het gevaar dat we in een oorlog met Rusland belanden'', merkte Toertsjinov op.

Hij hield de gouverneurs voor dat alles moet worden gedaan om de separatisten niet meer terrein te laten winnen dan nu al het geval is. Nu is er onrust in de grensprovincies Donetsk en Loehansk, maar het risico is erg groot dat die overslaat naar Odessa en Charkiv.

Toertsjinov moest erkennen dat de regering de situatie in de provincie niet meer in de hand heeft. De politie, maar ook de staatsveiligheidsdienst SBU zijn niet meer in staat de bevolking te beschermen tegen de pro-Russische milities. ''Ze zijn hulpeloos, niet in het minst omdat sommige eenheden een aandeel hebben in de separatistische activiteiten of het terroristische groepen samenwerken.''

Het is nog altijd onduidelijk hoeveel militairen Rusland aan de andere kant van de grens heeft staan. De oefeningen in de grensstreek zouden beeindigd zijn, maar dat betekent niet dat de troepenmacht is verminderd.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: