zaterdag 31 mei 2014

Beide teams OVSE-waarnemers nog spoorloos

De twee teams van OVSE-waarnemers die afgelopen week gegijzeld zouden zijn door pro-Russische separatisten in Oekraïne, zijn nog niet vrijgekomen. Dat heeft een woordvoerster van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa vandaag gezegd. De organisatie weet niet waar de waarnemers zijn, noch wie ze in handen heeft. Ook staat de OVSE niet in contact met de gijzelaars.

Maandag verloor de organisatie het contact met vier waarnemers in de regio Donetsk. Het gaat om een Turk, een Deen, een Est en een Zwitser. Later in de week verdween een tweede groep van de radar in de regio Loehansk. OVSE brengt de nationaliteit van deze vier niet naar buiten, op verzoek van de waarnemers zelf. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet bevestigen of ontkennen of er een Nederlander bij de groep zit.

Woensdag is een groep buitenlandse waarnemers onder wie een Nederlandse vrouw urenlang vermist geweest, ten westen van de stad Donetsk. Ze stuitten op een wegblokkade in de plaats Marinka en werden vastgehouden. Pas in de avond werd het contact met de OVSE hersteld, toen de groep terugkeerde naar de stad Donetsk.

VN-leider Ban Ki-moon heeft laten weten zeer bezorgd te zijn over de ontvoeringen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: