vrijdag 23 mei 2014

Gewone Oekraïners hebben er genoeg van

Na de beelden van mensen die de pro-Russische separatisten verwelkomden en die de soldaten van het Oekraïense leger juist wilden verhinderen om hun stad binnen te trekken, nu andere beelden: de mensen blijken na een maand genoeg te hebben van de wanorde en de wetteloosheid.

Zoals Joeri Tkasjenko, zijn vrouw Irina en buurvrouwen die uiteindelijk besloten om de separatisten duidelijk te maken dat ze willen dat ze weggaan. De buurt moest wekenlang meemaken dat gewapende mannen in en uit de leegstaande steenfabriek aan de overkant kwamen en daarbij niet schuwden om hun kalasjnikovs op de mensen te richten en hen te bedreigen.

Dat gebeurde ook weer toen Tkasjenko en de vrouwen de separatisten duidelijk maakten dat ze op moesten rotten. Toen de gewapende mannen in de gaten kregen dat de mensen tegenover hen zich niet lieten afschrikken, besloten ze te vertrekken. ''Ze hebben zich verscholen achter vrouwen en kinderen, omdat ze weten dat het leger dan niet mag schieten'', klinkt het verachtelijk.

De 165.000 inwoners van de stad Kramatorsk hadden elke dag te maken met de gewapende milities, terwijl de politie in geen velden of wegen meer was te bekennen. Wegen werden afgesloten met in brand gestoken auto's en omgezaagde bomen. 's Avonds deden ze veiligheidshalve het licht maar uit en hoorden ze urenlang over en weer schieten.

Hun woede is alleen maar gegroeid nadat donderdag zeker zestien soldaten in de stad Volnovatsja in een hinderlaag zijn gelokt en met zwaar machinevuur zijn gedood. Ongeacht tot welke partij ze behoren in dit conflict, de mensen hebben er genoeg van om in voortdurende angst te leven.

Bronnen: Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: