dinsdag 27 mei 2014

Leger zou vliegveld weer in handen hebben

Het Oekraïense leger zegt de internationale luchthaven van Donetsk weer in handen te hebben. De opstandelingen zouden flinke verliezen hebben geleden. Dat wordt bevestigd door de zelfbenoemde gouverneur Pavlo Hoebarev van de Volksrepubliek Donetsk. Hij meldt dat 35 gewonden zijn gedood toen de vrachtwagen waarop ze van het strijdtoneel weg werden gehaald getroffen werd door een mortiergranaat. De vrachtwagen van het Vostok-bataljon zou een Rode Kruisvlag hebben gevoerd.

Volgens het persbureau gaan de gevechten door, maar nu in de omgeving van het vliegveld dat gistermorgen vroeg door opstandelingen werd bezet. Denis Poesjilin, een andere leider van de Volksrepubliek Donetsk, heeft Rusland gevraagd om ''op welke manier dan ook'' te helpen bij het pareren van de aanvallen van het Oekraïense leger dat sinds gisteren onverwacht fel reageert.

Er gaan allerlei (onbevestigde) verhalen. Zo zou binnen de leiding van de Volksrepubliek Donetsk onenigheid zijn over de te volgen koers, zou er ruzie zijn met de Volksrepubliek Loehansk en zou Poesjilin op de vlucht zijn geslagen met een grote koffer bij zich.

Verslaggever Jeroen Akkermans van RTL Nieuws meldt via Twitter dat het ijshockeystadion in Donetsk in brand is gestoken. De club geldt als pro-Oekraïens. De brandstichters hebben wel eerst de fanshop geplunderd.

Bronnen: Radio Free Europe/Radio Liberty, Kyiv Post, Twitter

Geen opmerkingen: