zondag 25 mei 2014

Opkomst kiezers om 15.00 uur 40,1 procent

De Centrale Kiescommissie meldde om 15.00 uur plaatselijke tijd een opkomst van 40,41 procent, gebaseerd op de aantallen kiezers in 116 van de 225 kiesdistricten in het hele land. In de provincie Donetsk was de opkomst rond dat tijdstip 9,11 procent. Uit de provincies Loehansk is geen informatie binnen gekomen.

De gang van zaken op deze verkiezingsdag stemt tot tevredenheid. ''Met uitzondering natuurlijk van Donetsk en Loehansk'', aldus plaatsvervangend hoofd Zhanna Oesenko-Tsjorna van de CEC. De nog altijd lage opkomst tot nu toe in het westen van het land is volgens haar te verklaren uit de kerkgang van velen daar. Eerst naar de kerk, pas daarna wordt er gestemd. Een andere verklaring zou zijn dat de telefoonverbindingen met de stembureaus daar vaak te wensen over laat.

In de provincie Transkarpatië is de opkomst nog maar 10,35 procent, in de provincies Chernivtsi 15,06 procent, Ternopil 15,15 procent, Lviv 16,91 procent en Ivano-Frankivsk 17,59 procent.

Het Nationaal Kiezerscomité meldt een bijzonder vooral in het dorp Novovodjane in de provincie Loehansk. Daar gingen de leden van het stembureau op de loop toen ze geconfronteerd werden met een plotselinge toeloop van soldaten. Ze vreesden een overval van een pro-Russische militie, maar het waren Oekraïense soldaten die kwamen om te stemmen. De leden van het stembureau hadden het overigens kunnen weten, want de militairen stonden bij hen als kiezers geregistreerd.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: