zondag 25 mei 2014

Petro Porsjenko wint met overmacht (update)

Onafhankelijk parlementslid Petro Porosjenko lijkt de presidentsverkiezingen vandaag met overmacht te hebben gewonnen. Dat blijkt uit zowel de nationale exit poll van de drie belangrijkste opiniepeilers als van de exit poll in opdracht van de belangrijkste televisiezenders. Op basis van beide exit polls is geen tweede ronde meer nodig omdat Porosjenko ruim boven de vereiste 50 procent uit komt.

In de nationale exit poll komt Porosjenko uit op 57,3 procent en zijn naaste belager Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij op 11,5 procent. In de peiling van de tv-zenders krijgt Porosjenko 55,9 procent en Timosjenko 12,9 procent.

De nummer drie van deze verkiezingen blijkt Oleg Ljasko met respectievelijk 8,7 en 8 procent. Anatoli Hritsjenko krijgt 6,3 respectievelijk 5,7 procent. Sergei Tigipko leek in de opiniepeilingen van de laatste weken bezig aan een opmars, maar moet genoegen nemen met 4,7 en 4,3 procent. Hoogstwaarschijnlijk doordat er in de provincies Donetsk en Loehansk maar op weinig plaatsen gestemd kon worden.

In de nationale exit poll krijgt Michael Dobkin (Partij van de Regio's) 2,1 procent. Maidan-arts Olha Bolomets en Vadim Rabinovitsj beiden 1,0 procent. Oleh Tiahnibok (Svoboda) 1,3 procent en Petro Simonenko (Communistische Partij) 1,1 procent. De overige twaalf kandidaten, waaronder leider Jarosh van de ultra-nationalistische Rechtse Sektor, komen uit onder de 1 procent.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: