maandag 26 mei 2014

Rusland bereid tot dialoog met nieuwe president

Rusland is bereid de dialoog aan te gaan met de kersverse president van Oekraïne, Petro Porosjenko. Dat meldt persbureau AP op basis van verklaringen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Volgens de minister heeft Rusland een "positieve kijk" op de verkiezingen. "We hebben geen bemiddelaars nodig", aldus Lavrov, referend aan een mogelijke rol voor de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Ook Porosjenko heeft duidelijk gemaakt op korte termijn in gesprek te willen met Rusland. Porosjenko zei vanmorgen dat zijn eerste ontmoeting met het Russische leiderschap in de eerste helft van juni moet plaatsvinden. Hij liet weten dat stabiliteit in het oosten van Oekraïne niet mogelijk is zonder Russische medewerking. Lavrov waarschuwde wel dat Oekraïne de legeractie tegen separatisten in Oost-Oekraïne niet moet opvoeren.

Moskou had nauwelijks rechtstreeks contact met de pro-westerse Oekraïense interim-regering die de macht overnam na het vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in februari.

Porosjenko vindt dat de legeroperatie in het zuidoosten van het land door moet gaan, maar dan wel op een andere manier: efficiënter en sneller, terwijl de militairen beter bewapend dienen te worden. Hij zei dit tijdens een persconferentie vanmorgen in Kiev.

Hij wil zo snel mogelijk gaan praten met de leiders van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, maar niet met de milities. Die moeten de wapens neerleggen, vindt Porosjenko. Hij wil nog dit jaar vervroegde parlementsverkiezingen houden, maar dan moet de onrust in het zuidoosten van het land wel eerst tot het verleden behoren. Ook is de nieuwe president niet van zins om zich neer te leggen bij het verlies van de Krim aan Rusland.

Bronnen: NU.nl, Kyiv Post

Geen opmerkingen: