vrijdag 23 mei 2014

Rusland stuurt zondag geen waarnemers

Rusland hecht weinig waarde aan de presidentsverkiezingen van komende zondag. Volgens de presidentiële stafchef Sergei Ivanov worden daarom geen waarnemers gestuurd. ''Laten we eerst maar eens zien hoe de verkiezingen in Oekraïne verlopen. Wij hechten er meer aan om te weten te komen hoe het daarna gaat en op welke manier de de grondwetswijzigingen vorm krijgen'', aldus Ivanov.

De huidige interim-regering wordt nog altijd niet erkend door Rusland en het is ook nog maar de vraag of dat gebeurt met de nieuwe president. Ook wil Rusland dat Oekraïne een federale staat wordt, met zelfbestuur voor vooral de oostelijke en zuidelijke provincies waar veel etnische Russen wonen.

Minister Sergei Lavrov beschuldigde het Westen er vandaag van dat die zich ''megalomaan'' gedraagt en zich nadrukkelijk bemoeit met de gang van zaken in Oekraïne. ''Als we de Oekraïense bevolking daadwerkelijk willen helpen om door deze crisissituatie heen te komen, dan moeten we stoppen met het aanwakkeren van de vreemdelingenhaat en de neo-Nazi sentimenten'', aldus de Russische minister op een veiligheidsconferentie in Moskou die door het ministerie van Defensie was georganiseerd.
Een opvallende constatering, aangezien juist in de Russische media voortdurend op wordt gehamerd dat in het buurland een 'fascistische junta' aan de macht is gekomen.

De Russische legeraanvoerder generaal Valeri Gerasimov beschuldigde tijdens de conferentie in Moskou nog maar weer eens het Westen er van dat die de anti-regeringsprotesten van de afgelopen winter heeft aangewakkerd, waardoor uiteindelijk president Viktor Janoekovitsj het veld moest ruimen.

Minister Anatoli Antonov gaf eveneens vanochtend te kennen dat het Russische leger zich ''binnen enkele dagen voor honderd procent'' volledig terug heeft getrokken van de grens. Inmiddels zijn al twintig transportvliegtuigen en evenveel treinen met met militairen en materieel weggehaald uit de grensregio's Rostov, Belgorod en Briansk.

Ook de Russische president Vladimir Poetin deed vandaag nog weer een duit in het zakje door te zeggen  dat in Oekraïne een ''complete burgeroorlog'' is uitgebroken. Dat meldden Russische media. ''Er was een staatsgreep, gesteund door Amerikaanse en Europese partners. Toen was er chaos, en nu zijn we getuigen van een complete burgeroorlog'', aldus Poetin.

Poetin liet weten dat de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door Rusland een vergelijkbare chaos heeft voorkomen. ''We hebben een tragedie afgewend'', aldus Poetin.
De Russische president herhaalde dat westerse sancties vanwege de Russische opstelling in het Oekraïne-conflict als een boemerang zullen terugkomen. De president is bereid de uitslag van de verkiezingen van zondag te accepteren, zei hij. Hij stelt dat Rusland "zonder twijfel" de wil van het Oekraïense volk zal respecteren.

Bronnen: Kyiv Post, Reuters, AP, NU.nl

Geen opmerkingen: