dinsdag 27 mei 2014

Vorderingen bij onderhandelingen over aardgas

Er is grote vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen over de betaling van Russische gasleveranties aan Oekraïne, maar er is nog geen overeenkomst. Dit heeft de Europees Commissaris Energie, Günther Oettinger gezegd na lange gesprekken gisteren in Berlijn. De Duitse eurocommissaris Oettinger probeert te bemiddelen in het geschil tussen Moskou en Kiev. Oekraïne ligt ver achter met het betalen van de gasrekening.

Behalve de ministers van Energie van beide landen zat gisteren ook Aleksej Miller aan de onderhandelingstafel. Hij is de baas bij het Russische staatsbedrijf Gazprom en geldt als een van de machtigste mannen van Rusland. Het Oekraïense bedrijf Naftogaz heeft zich bereid verklaard donderdag alvast 2 miljard dollar over te maken voor nog onbetaald gas.

Tegelijkertijd is er weer de nodige wrijving door het verwijt van premier Arseni Jatsenjoek aan het adres van Gazprom dat 2,2 miljard kubieke meter aardgas gestolen zou hebben via het bedrijf Tsjornomnaftogaz in de geannexeerde Krimrepubliek. Gaprom ontkent in alle toonaarden. ''We hebben geen idee waar hij het over heeft'', aldus woordvoerder Sergei Koeprianov van het Russische energiebedrijf.

Bronnen: Europa.NU, Ukrinform

Geen opmerkingen: