vrijdag 27 juni 2014

Al meer dan 160.000 Oekraïners op de vlucht

Zo'n 110.000 mensen zijn de laatste maanden van Oekraïne naar Rusland gevlucht, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Nog geen 10 procent van de vluchtelingen heeft asiel aangevraagd in Rusland. De anderen doen dat niet, omdat ze bang zijn voor represailles als ze weer terugkeren naar Oekraïne.

Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid spreekt de Russische immigratiedienst over 23.000 vluchtelingen. "Dat is aanzienlijk minder. Maar dat kan komen doordat veel vluchtelingen onderdak krijgen bij familie of vrienden", zegt Godfroid. "En dan heeft de immigratiedienst ze niet in de gaten." De vluchtelingen worden gehuisvest in opvangcentra zoals scholen en kazernes, zegt Godfroid. "Vooral in de grensregio Rostov, maar ook in andere delen van Rusland."

De UNHCR meldt dat er ook 54.000 Oekraïners op drift zijn in eigen land. Ongeveer eenvijfde van hen komt uit de Krim, het schiereiland dat in maart werd ingelijfd door Rusland. De rest komt het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten strijden tegen het Oekraïense leger.

Het aantal vluchtelingen binnen Oekraïne is de laatste week sterk gestegen, ondanks het tijdelijke bestand. Volgens Godfroid is er een grote kans dat nog meer mensen huis en haard verlaten. "Vanavond loopt het bestand af en als er meer geweld komt, slaan er meer mensen op de vlucht."

Bron: NOS

Geen opmerkingen: