vrijdag 27 juni 2014

Europese leiders eisen snel stappen van Rusland

Als Rusland wegens zijn inmenging in Oekraïne wil ontsnappen aan zwaardere Europese sancties, moeten voor maandag meerdere stappen zijn gezet. Dat zijn de Europese leiders vandaag op hun top in Brussel overeengekomen. De Europese Raad roept Rusland op om zijn invloed op het handelen van de separatisten in Oekraïne "actief uit te oefenen".

De staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten eisen vóór 30 juni een akkoord over een ''mechanisme'' waarop het staakt-het-vuren en het toezicht op de Russisch-Oekraïense grens kan worden gecontroleerd. Daarnaast moeten drie specifieke grensposten aan de Oekraïense autoriteiten worden teruggegeven. Alle mensen die door de separatisten zijn gegijzeld, onder wie de waarnemers van de Europese organisatie OVSE, moeten vóór 30 juni zijn vrijgelaten.

Ten slotte eist de top ook dat "substantiële onderhandelingen" over de uitvoering van het vredesplan van de Oekraïense president Petro Porosjenko van start gaan.

Porosjenko is naar eigen zeggen tevreden met het EU-ultimatum. "Veiligheid is nu ons grootste probleem. Oekraïne wordt aangevallen", zei Porosjenko op een persconferentie, waarin hij het besluit van de EU-lidstaten voorlas. Tot dusver heeft de EU sancties ingesteld tegen 31 mensen en twee bedrijven uit Oekraïne en Rusland die betrokken waren bij de Russische annexatie van de Krim.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: