vrijdag 20 juni 2014

'Leger controleert volledige grens met Rusland'

Het Oekraïense leger heeft de grens met Rusland volledig afgedicht. Parlementsvoorzitter Oleksander Toertsjinov, tot voor kort ook waarnemend president, heeft dit vanmorgen meegedeeld tijdens de opening van de vrijdagzitting. Het leger zou het dorp Izvarine in de provincie Loehansk hebben ingenomen en daarmee nu greep hebben op de 2.000 kilometer lange grens waarlangs in de afgelopen weken veel gewapende rebellen, wapens en zelfs militair materieel als tanks en pantserwagens binnen zijn gekomen. Dat moet nu afgelopen zijn.

Of dat inderdaad zo is, moet worden afgewacht. Vice-premier Andrei Poerjin van de Volksrepubliek Donetsk plaatste meteen vraagtekens bij Toertsjinov's mededeling. "Je kunt natuurlijk gaan vertellen dat er bloemen bloeien op de maan, maar iedereen weet dat het niet zo is.''

Ze zullen wel grensposten hebben gesloten in de provincies Soemi of Charkiv, veronderstelt hij. "Maar hier is het oorlog en hebben ze nergens greep op. We hebben ook niet gezien dat ze ergens een muur hebben opgetrokken of prikkeldraadversperringen aangebracht'', meent Poerjin, met een verwijzing naar het voorstel van de gouverneur van Dnipropetrovsk om de hele grens te voorzien van een muur, prikkeldraad en grachten aan weerzijde.

Inmiddels heeft de Nationale Veiligheidsraad toegegeven dat de grens met Rusland niet volledig onder controle van het leger is.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: