donderdag 26 juni 2014

Merkel overtuigt presidenten van nut verder overleg

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gisteravond in een telefoongesprek met de presidenten van Oekraïne, Rusland en Frankrijk voorgesteld om waarnemers van de OVSE de situatie aan de Oekraïens-Russische grens in de gaten te houden tijdens de wapenstilstand zoals president Petro Porosjenko die afgelopen vrijdag aankondigde. Ook Russische waarnemers zouden deel uit moeten maken van de OVSE-missie.

Merkel wil ook dat de separatisten een lijst met gevangenen overleggen, terwijl de Russische president Vladimir Poetin openlijk moet oproepen om ze vrij te laten. Het gaat onder meer om twee waarnemersgroepen van de OVSE die al wekenlang in handen van de pro-Russische rebellen zijn.

Het maandag ingezette overleg tussen de autoriteiten en de separatisten moet vandaag worden voortgezet. Viktor Medvedsjoek, een persoonlijke vriend van Poetin, moet als intermediair optreden in het drie-partijenoverleg onder leiding van oud-president Leonid Koetsjma waaraan ook de Russische ambassadeur Michael Zoerabov deel neemt.

De presidenten van Oekraïne, Rusland en Frankrijk stemden in met Merkel's voorstellen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: