zondag 22 juni 2014

Muižnieks: 'Geschrokken van aantal vluchtelingen'

Nils Muižnieks, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, is verrast door de informatie die hij kreeg tijdens een bezoek aan Oekraïne over de aantallen mensen die op de vlucht zijn geslagen vanwege het geweld in het oosten en zuiden van het land. ''Er is buiten vrijwel geen informatie buiten Oekraïne beschikbaar over de aantallen vluchtelingen, omdat ze in eigen land worden opgevangen", aldus Muižnieks tegenover het persbureau Interfax.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNCHR, bracht afgelopen week een rapport uit waaruit bleek dat er 38.000 mensen gevlucht zijn. Volgens Muižnieks komen dagelijks alleen al 50 tot 60 personen per trein aan in Odessa.

''Er is nu nog sprake van een acceptabele situatie, aangezien veel mensen bereid zijn om inwoners van de Krim en uit het oosten van het land op te vangen of om mee te helpen aan de opvang", meent
Muižnieks.

Hij vindt echter dat er in Kiev gewerkt moet worden aan een gestructureerde opvang, waardoor het voor de internationale gemeenschap eenvoudiger wordt om te helpen. Veel vluchtelingen zijn nu ondergebracht in gezondheidscentra, maar voor de komende winter moet voor ander onderdak worden gezorgd. Ook moeten vluchtelingen geregistreerd worden, moet de noodzakelijke hulp in kaart worden gebracht en moet er duidelijk komen over de noodzaak van medische en psychische hulp.

Intussen spreken de Russische autoriteiten van een humanitaire ramp die zich voltrekt in het zuidoosten van Oekraïne. Al meer dan 20.000 Oekraïners uit de provincies Loehansk en Donetsk zouden hun toevlucht in Rusland hebben gezocht, aldus plaatsvervangend directeur Anatoli Koeznetsov van de Russische Migratiedienst tegen het persbureau Itar-Tass. 
 
De meesten verblijven in de grensstreek. Volgens Koetznetsov zouden velen van hen al hebben besloten om in Rusland te blijven, ook als het oorlogsgeweld is gestopt.

Bronnen: Interfax, Itar-Tass

Geen opmerkingen: