maandag 16 juni 2014

Porosjenko: eerst de grens dicht, dan wapenstilstand

Nog deze week moet de grens met Rusland volgens president Petro Porosjenko geheel onder controle van het leger en de grensbewaking zijn. Inmiddels wordt de grens over 250 kilometer gecontroleerd, liet Porosjenko vanmiddag weten. De situatie aan de grens is volgens hem het enige obstakel voor het afkondigen van een staakt-het-vuren in het oosten.

''Hebben we die eenmaal onder controle, dan kan het door ons afgekondigde bestand onmiddellijk in gaan. Gezien de situatie in de provincies Donetsk en Loehansk is dat nu nog onverantwoordelijk'', zei hij aan het begin van een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

Secretaris Andrei Paroebii liet vanmiddag aan het persbureau Ukrinform weten dat er nu tussen de 15.000 en 20.000 militanten actief zijn in de beide oostelijke provincies. "Bijna de helft daarvan is afkomstig uit de Russische Federatie'', aldus Paroebii.

Onder de rebellen zouden zich militairen uit de Kaukasus bevinden, maar ook speciale eenheden van het Russische leger. Het bestrijden van de rebellen wordt volgens hem bemoeilijkt omdat het leger de opdracht heeft om burgerslachtoffers te vermijden, terwijl de rebellen dat juist proberen uit te lokken.

De pro-Russische rebellen bezetten vandaag enige tijd het regiokantoor van de Nationale Bank en dat van het ministerie van Financiën in Donetsk. Na onderhandelingen tussen burgemeester Oleksandr Loekjantsjenko en vertegenwoordigers van de Volksrepubliek Donetsk werden de gebouwen later op de dag weer vrijgegeven. De situatie in de stad zou gespannen zijn. Het regent aangiftes van autodiefstal van inwoners van de stad.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: