maandag 23 juni 2014

Porosjenko én Poetin willen gaan praten

De Oekraïense president Petro Porosjenko en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn bereid samen een einde te maken aan de opstand in het oosten van Oekraïne. Maar Porosjenko waarschuwde in een twaalf minuten durende toespraak op de nationale televisie dat zijn regering "een plan-B" klaar heeft liggen voor het geval de Russische bereidheid om te praten in feite neer komt op een vertragingstactiek. Ook gaf hij opnieuw aan dat hij niet wil overleggen met de mensen die in de afgelopen weken verantwoordelijk waren voor ''het moorden en martelen''.

Poetin gaf op zijn beurt te kennen dat hij achter Porosjenko's pogingen staat om de vrede te bewerkstelligen, maar ook hij maakte een kanttekening. De Russische president gaat alleen het gesprek aan als sprake is van ''een inhoudelijk substantiële discussie'' die er toe leidt dat de Russische taal en de rechten van de Russischtaligen in Oekraïne worden gerespecteerd.

De zelfbenoemde regering van de Volksrepubliek Donetsk wees afgelopen weekeinde het vredesplan van Porosjenko van de hand. ''Wij kunnen het eenzijdig afkondigen van een staakt-het-vuren zonder enig overleg met ons niet accepteren.'' Poetin was zaterdag echter stelliger toen hij alle strijdende partijen opriep om te stoppen met vechten en te gaan onderhandelen. Het staakt-het-vuren van het Oekraïense leger geldt niet als militairen door de pro-Russische rebellen worden aangevallen. Dat gebeurde de afgelopen dagen herhaaldelijk.

Tegelijkertijd meldde de NAVO dat het Russische leger opnieuw veel materieel en militairen naar de grens met Oekraïne heeft gebracht en werd tegen het weekeinde opnieuw een grootschalige legeroefening in Centraal-Rusland ingezet.

Bron: AFP

Geen opmerkingen: