zondag 29 juni 2014

Protest in Kiev tegen verlengen staakt-het-vuren

Duizenden mensen hebben vandaag op Maidan in Kiev tegen een verlenging van het staakt-het-vuren geprotesteerd. Ze willen dat president Petro Porosjenko de stilgelegde "anti-terreuroperatie" tegen pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hervat.

Het pleidooi om weer te gaan vechten tegen de rebellen komt vooral van de kant van de mensen die zich vrijwillig hebben gemeld voor de Nationale Garde.

Bataljonscommandant Semjon Sementsjenko kreeg een luid onthaal van de toehoorders. Hij riep op tot een vreedzame demonstratie. ''We gaan hier niets vernielen. Tenslotte doen we een beroep op onze regering, op de door ons gekozen president'', zei Sementsjenko.

Dat er enkele gemaskerde mannen op het podium stonden, verklaarde hij uit het feit dat zij familie in het oosten hebben die het slachtoffer van wraakacties kunnen worden. ''Wie niet uit de Donbas komt kan met een gerust hart zijn gezicht laten zien.''

Een kort verblijf op het podium van Gennadi Zoebko, plaatsvervangend directeur van de presidentiele administratie, leidde tot protesten vanuit de massa. ''Schande!'', werd er geroepen.

Het staakt-het-vuren geldt tot morgenavond 22.00 uur lokale tijd. Het is onduidelijk of de sinds 20 juni geldende wapenstilstand een tweede keer wordt verlengd.

Bronnen: NU.nl, Ukrinform

Geen opmerkingen: